Již od nepaměti, co lidstvo existuje, tak člověka zajímá, jaká bude jeho budoucnost, co ho čeká a nemine, jaké mu hrozí nebezpečí, zda bude šťastný. Také se od pradávna věřilo, že toto vše je nějak zapsáno ve hvězdách, takže brzy vznikla astrologie, která se z pohybu a postavení hvězd toto vše pokoušela vypočítat. Můžeme se jen domnívat, že někteří astrologové byli opravdu schopní, ale často jsou to jen legendy nebo vše spočítali, až když bylo po událostech. Největší umění je totiž vědět, co se stane dopředu, ne to potom už jen logicky vysvětlit.
Vedle astrologů existovali také různí jasnovidci, vědmy, věštci, šamani, kteří hádali své předpovědi jinými způsoby – třeba z kostí, vnitřností zvířat, letu ptáků, pomocí halucinogenních látek nebo také kostek a karet. A kupodivu měli zhruba stejné výsledky jako astrologové. Myslím si, že kdyby se k těmto lidem přistupovalo stejně jako v Číně k lékařům, tj. správný lékař je ten, který nemá nemocné a ty, kteří léčit neuměli a za lékaře se jen vydávali, tak popravili – asi by nebylo tolik podvodníků tehdy, ani dnes.

Na rušné žižkovské tepně najdete byteček hudebníka Jiřího Mazánka. Ten okno do ulice raději neotevírá, paprsky slunce a čerstvý vzduch nabírá ze dvorku. Interiér má napěchovaný hudebními nástroji, knihami a cédéčky. Uprostřed toho všeho sedává v jógínském posezu a nestačí se divit, kam a za čím všichni spěcháme.

Jirko, sleduješ vůbec televizi? Nikde ji tu nevidím.
Televizi sice nevlastním, ale podílel jsem se na šestidílném seriálu o české world music, který se objevil na ČT2 pod názvem Odjinud. Chtěl jsem, aby se to jmenovalo Česká světová hudba. Jednotlivé díly se zaobírají šamanskou, keltskou, japonskou, arabskou, židovskou i indickou hudbou. V prvním dílu, pojednávajícím o českých Indech, hraju i hovořím. 

 

Mathias Grassow, Jiří Mazánek - Inner Path (Vnitřní cesta)
Inner Path (Vnitřní cesta)

Milí přátelé,

 

s radostí Vám oznamuji, že právě vyšlo nové CD Inner Path (Vnitřní cesta), které vzniklo mou spoluprací s předním světovým hráčem ambientní meditačně elektronické hudby Mathiasem Grassowem. Obsahuje tři hluboce meditativní skladby, z nichž nejdelší má délku kolem hodiny. Ve skladbách se spojují prvky elektronické (M.Grassow), samply tibetských mís Klause Wieseho a akustické nástroje (citera, kantele, kytara, zpěv), které jsem vytvořil já. Celkový záměr alba vám nabízí možnost cesty do vašeho pravého Já a nalezení sebe. Zájemci si mohou CD objednat u mne e-mailem či telefonicky. Cena je 300 Kč + případné poštovné a balné.

Písně lásky
Písně lásky

Milí přátelé,

nabízím vám své nové album Rádha-Kršna (Písně Lásky), které jsem nazpíval a natočil zcela sám, aby probudilo ve vašich srdcích radost a lásku. Obsahuje extatické i tiché mantry v tradičním pojetí, pouze s akustickými nástroji. Tak,  aby bylo zachováno jejich hluboké duchovní působení. CD stojí 300,- Kč (+ poštovné) a lze je zakoupit pouze u autora buď osobně (po předchozí telefonické domluvě) nebo  objednat na e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. či na tel. 222783126 či 608113202. Těším se, že toto album bude pro vás všechny, kteří máte zájem, velkým přínostem.