Jiří Mazánek se již přes 40 let zabývá meditační hudbou a zpěvem teoreticky i prakticky. Působí jako vedoucí souborů Relaxace, Extatic Trans Music a Alikvótní 4. Jako jediný náš hudebník studoval zpěv a chrámovou hudbu v Indii, je žákem vynikajícího indického sitáristy Roopa Vermy (žáka Raviho Šankara), specializuje se na zpěv manter, tj. působení zvukové vibrace na mysl a tělo. Na toto téma pořádá i semináře.

Na svých koncertech hraje na různé evropské, hlavně však orientální nástroje - kytaru, sitár, tánpúru, úd, kantele, bambusové flétny, tibetské mísy, indické harmonium, ektár, bubny. Píše recenze etnické, meditační, středověké a starší hudby. Známé jsou i jím pořádané poslechové pořady Hlas ticha výše uvedené hudby, které provází zasvěceným výkladem.

Koncertní vystoupení, semináře náda jógy i poslechové pořady prostupuje atmosféra míru, lásky a sounáležitosti, přinášející vnímavým posluchačům hluboké vnitřní prožitky.

Všechny skladby složil a nahrál Jiří Mazánek – sitár, pěti strunné a osmistrunné kantele, akustická kytara, elektronická tánpúra, zpěv, alikvotní zpěv.

Koncert se uskutečnil 22. listopadu 2022 v Tibetském centru Potala, Horovo náměstí 3, Praha 8 – Libeň.

Cena - 150 Kč

CD lze objednat u mne e-mailem či telefonicky.

Autor: Dharmachari Nagaraja

Audiokniha, 2015, Supraphon a.s.

Délka: 3 hod 20 min
Interpret: Barbora Hrzánová
Hudba: Martin Kratochvíl, Vlastislav Matoušek, Jiří Mazánek

Devatenáct pohádek se zajímavými a neobvyklými příběhy o zvířátkách, princeznách a princích je v podstatě vyprávěním, skrývajícím v sobě jednoduchá základní ponaučení, pomáhající pochopit základy buddhismu. Příběhy vedou svého posluchače k poznání vnitřního klidu, radosti ze života, vlídnosti, pozitivnímu myšlení, soucitu, harmonii a sebedůvěře. Jsou však určeny malým dětem, takže každé takové poselství je sděleno jasně a srozumitelně vždy na konci pohádky, směřující již svým dějem k této závěrečné zprávě. Barbora Hrzánová čte pohádky zasvěceně a s netajeným potěšením. Bonusem celého vyprávění je vysvětlení počátků buddhismu a návod k meditacím. Tři z klasických meditací pak Barbora Hrzánová předvede názorně. O tom, že slova jsou mocnější než zbraně, přesvědčí nás i naše děti tyto zábavné pohádky, vedoucí k moudrosti, vnitřnímu klidu a toleranci!

Rok 2019
Formát CD

Toto album je složeno z vybraných skladeb se sitárem, které jste mohli slyšet na mých koncertech v pražské Čajovně Pod stromem čajovým. Album mohlo vzniknout díky provozovateli čajovny Michalu Kotmelovi, který všechny mé koncerty nahrával. Ze čtyř koncertů jsem dosud soukromě vydal čtyři CD s názvem Dárek pro přátele 1 – 4.

Nové album nejznámějšího českého multiinstrumentalisty interpretujícího meditační a duchovní hudbu. Tentokrát zvolil různé druhy citer z celého světa pro strunnou meditaci.

Uslyšíte finská kantele, středověká psalteria, bavorské citery, na které hraje svým vlastním, osobitým způsobem.

Ale nejen to – také přidal rozmluvy se sitárem, flétnou suling z Bali, tibetské mísy a sugestivní zpěv.

Celé album je duchovně laděno tak, aby přispělo k vašemu ponoření a spočinutí.

Šaman – tantra – súfí – extáze

Rok 2012
Vydavatel

GALEN

Formát CD
 

Album vyjadřuje pomoci hudby všech pět živlů a zároveň několik duchovních cest ,které jsou vyjádřeny v podtitulu jeho názvu.

Jiři Mazánek využil pouze akustické nástroje – a to v počtu kolem dvaceti – které všechny nahrál sám.

Vedle toho přidal alikvotní i normální zpěv a recitace manter.

Uslyšíte bubny a perkuse z celeho světa v dynamických skladbách a vedle toho hluboce meditativní pasáže.

Album je velmi duchovně silné, asi zatím nejlepší nahrávka Jiřího Mazánka.

Rok 20211
Vydavatel

GALEN

Formát CD

 

Hluboce meditativní hudba pro tibetské mísy.

Na tomto nejnovějším CD Jiřího Mazánka je pouze jedna více než hodinová skladba umožňující vám prožít vnitřní zkušenost ticha a meditace.Uslyšíte dále tibetské zvony,činelky a šengy,slovenské zvony lité a ovčí,baliéský gong a další nástroje.Vnitřní struktura je rozdělena do 10 částí vyjadřujících podstatu duchovní zkušenosti.Nenechte si ujít tuto nahrávku,která se zcela liší od všech ostatních v této oblasti.

Cena 250 Kč a poštovné

Rok 2010
Vydavatel Vlastní náklad
Formát CD-r

Nejnovější CD Jiřího Mazánka je záznamem z koncertu v KD ve Veselí nad Moravou.
Přináší typické nástroje, které při jeho duchovně meditační hudbě můžete uslyšet - tibetské mísy, sitár, kantele a kytaru se zpěvem.

Nenechte se připravit o hluboký vnitřní zážitek.

Cena - 150 Kč

Rok 2010
Vydavatel Vlastní náklad
Formát CD-r

Vzácná nahrávka z roku 1988 ze setkáni, kde s Jiřim Mazánkem zpivá 200 učastniku.Velmi spontánni atmosféra.

Cena - 150 Kč
CD lze objednat u mne e-mailem či telefonicky.

Rok 2009
Vydavatel Next era
Formát CD

Záznam koncertu Mathiase Grassowa a Jiřího Mazánka z kostela sv. Šimona a Judy v Praze ze dne 23.5.2009 v rámci projektu c(t)nosti.

Cena - 300 Kč

Rok 2008
Vydavatel Next era
Formát CD

Hluboká, duchovně orientovaná, meditační hudba, která vznikla spoluprací předního světového hráče ve stylu ambientní elektronické hudby Mathiase Grassowa, který přispěl elektronickou částí, spolu s tibetskými mísami Klause Wieseho, a Jiřího Mazánka, který dodal akustickou část (citery, kantele, kytara, zpěv). Tři skladby, z nichž nejdelší má délku skoro hodinu, Vám umožní vstoupit do Vašeho nitra a nalézat v sobě skutečné jádro Vaší bytosti.

Cena - 300 Kč