"Pouze ten člověk, který umí meditovat, je tím, který umí naslouchat. Nebo naopak - člověk, který umí naslouchat, umí i meditovat, protože to je totéž."

Ošo: Perly v kapse u vesty

Existuje zenový příběh o muži, který jel na koni rychlým klusem. Jiný muž, stojící u cesty, na něj vykřikl: "Kam jedete?" Muž na koni zavolal odpověď: "Nevím. Zeptejte se koně." 

"Obrazy budoucnosti, které můžeme pozorovat, jsou vždycky jen čímsi pravděpodobným, nikdy zde není jistoty."

Lama Yongden, A. David-Neelová: Mipam, lama s paterou moudrostí

"Kdyby ten učený jen pravdě sluchu přál,
stejně ho okouzlí žebrák i mocný král -
Umíš-li na flétnu zapískat dokonale,
Což na tom záleží, jakým jsi tónem hrál?"

Sehábí Asterábádí 

"Nejsem zbožný, ani neznaboh.
Dle zákona nežiji, ani dle smyslů.
Nejsem řečník, ani posluchač.
Nejsem pán, ani služebník.
Nejsem poddaný, ani svobodný,
nejsem připoutaný, ani odpoutaný.
Od nikoho nejsem vzdálený, k nikomu nemám
blízko.
Nepůjdu do pekla, ani do nebe.
Mnoho skutků konám, a přesto jsem od nich
vzdálen.
Málo bude těch, kteří porozumějí
a kdo porozumí, nepohnut zůstane sedět.
Kabír nechce nic zakládat, ale nechce ani
bořit."

(Kabír, One hundred poems of Kabír, L)

"Opak každé pravdy je stejně pravdivý! Pravdu je možno vyslovit a odít slovy jenom tehdy, je li jednostranná. Jednostranné je všechno, co může být myšlenkami vytvořeno, to všechno je jednostranné, vše polovičaté, všechno postrádá celistvost, zaokrouhlenost, jednotu Nikdy není jeden člověk nebo jeden čin zcela sansára nebo zcela nirvána, nikdy není člověk docela svatý nebo docela hříšný."

Hermann Hesse: Siddhártha

"Moje chyby jsou příliš hluboko zakořeněny, než abych mohl ještě učinit duchovní pokrok", přiznal jednou žák mistrovi. "Boj proti mým špatným zvyklostem je tak namáhavý, že jsem zcela vyčerpán."

"Myslíš, že bude zítra pro tebe lehčí s nimi bojovat než dnes?", zeptal se mistr. "Proč ke starým chybám přidávat denně nové? Jednou se přece k Bohu vrátit musíš. Není proto lepší začít teď?"

Paramahansa Jógánanda Slova mistra

"Vím, že musíte mít sny, o kterých mi nevyprávíte. Nechci je znát, ale říkám vám: žijte je, žijte ty sny, hrejte je, stavte jim oltáře! Nejsou ještě dokonalost, ale je to cesta. Jestli jednou vy a já a pár dalších obnovíme svět, to se ukáže. Ale v nás samých uvnitř ho musíme obnovovat den co den, jinak s námi nebude nic Musíte přece mít sny o lásce, milostná přání. Možná jste takový, že z nich máte strach. Nemějte strach! Ty sny jsou nejlepší, co máte! Já jsem tolik ztratil tím, že jsem ve vašich letech své milostné sny znásilňoval. To se nemá dělat. Ví li člověk o Abraxasovi, už to dělat nesmí. Nesmí se bát ničeho a nic nepovažovat za zapovězené, co si v nás žádá duše."

Herman Hesse: Demian

Flétna čeká na dech svého mistra.
Mistr stále hledá dokonalou flétnu.

(Rabíndranáth Thákur - Světlušky)

Čekám na Tebe, Pane, je vždy podobno ladění nástroje. Vždyť Ty jsi vesmírnou harmonií a vše je součástí Tvého orchestru. Nekonečné množství hráčů, kteří jsou zároveň nástroji, vytváří hudbu, kterou znáš jen Ty. Jen její odlesky k nám občas zazní, pokud nejsme hluší. Když se aspoň na okamžik zbavíme své hluchoty a otevřeme srdce, protože ono zároveň slyší, vidí i promlouvá, můžeme být účastni těch rajských melodií. Kéž dotek Tvých prstů rozezvučí struny mého života a dá zrod hudbě, která je Tvá i má.

Jedna z žákyň se cítila ukřivděna, kdykoli byla upozorněna na své chyby. Jednoho dne jí řekl Paramahansadží:
Proč se bráníš mému pokárání? Nejsem zde snad právě pro to? Můj guru mne často káral před ostatními. Nikdy jsem se nevzpíral, protože jsem věděl, že Šrí Juktešvardží chce jen vymýtit mou nevědomost. Teď už nejsem citlivý vůči kritice, už ve mně nejsou bolavá místa, která pálí, když se jich někdo dotkne.
Proto mluvím zcela otevřeně o tvých slabostech. Ozdrav nemocná místa ve svém duchu. Jinak se vždy otřeseš, když se jich někdo dotkne.

(Paramahansa Jógánanda - Slova mistra)